Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2011 22:52 - Кога визуализацията не е достатъчна за постигане на целите
Автор: spiritofmyself7 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1826 Коментари: 0 Гласове:
0



Отново за тъжните неща, или защо не се сбъдват желанията на усмихващите се

Сподели във facebook 

image

Вече се знаете по какъв начин могат да се създават необходимите ви събития.

В този момент вече би трябвало да сте се отправили към желаните цели. Целите ви са определени, формулирани  и визуализирани. Плановете за постигането им – близки и далечни, са съставени. Самооценката е на висота. Изпълнени сте с енергия. Вие вървите напред с усмивка и сте сигурни, че всико ще се нареди прекрасно.

Точно така ще стане, ако сте се ориентирали добре  по отношение на собствената си личност и целите си, но, за съжаление, това не винаги се случва. Текущите дела често отвличат вниманието ви, както и усещането, че всичко отдавна ви е станало ясно ( а вие бихте искали не само да знаете), а също и желанието час по скоро да получите резултат и свързаното с него прескачане на етапи – тези и много други фактори прекалено много ограничават възможностите ни да постигнем успех.

 

Затова ще се върнем  отново към ситуацията, хем правите всичко, което знаете, хем желаната цел не се осъществява. Защо се случва така?

Практиката показва, че в повечето случаи всичко опира до грешки при избора на цел. Разбира се, това се отнася до онези хора, които са се научили да се усмихват и да нямат големи претенции по отношение на собствената си реалност. А всъщност има полза от малко неудовлетвореност – те е стимул за промени.

Какви грешки се правят при избора на цел? Най-различни. В статията ще опиша типичните и често повтаряни грешки при избора на цел. Вижте дали те не блокират възможностите ви да постигнете успех?

Напомням ви, че целта, която хората с позитивна нагласа могат решително да преследват, не трябва да граничи с фантастиката ( аз искам да летя до Марс следващата седмица) или да е по-принцип неосъществима ( искам да карам колата си само в лентата за насрещното движение).

Понякога обаче дори напълно реалистични цели не могат да бъдат реализирани нито по един, нито по друг начин. Защо? За това има редица обективни причини, чиито смисъл опира до следното: в действителност вие нямате нужда от това, което желаете, т.е. външно вие декларирате едно, но вътре в себе си желаете съвсем друго.

Или пък сте преценили неправилно последиците от избора си и Животът ви напомня за това – той не иска такъв добър човек като вас, след като постигнете целите си, да затъне в стрес. И затова не бърза да ви помага за постигането на желаните цели.

По този начин изглежда най-обобщено идеята за появата на пречки при позитивно мислещите хора, която на практика съдържа множество варианти. Нека да ги разгледаме.

Нисък ранг в ценностната система

Най-разпространената причина, поради която постигането на желания резултат бива блокирано, е това, че той всъщност почти не ви трябва. Ако мястото на целта, която сте си определили, е доста по-назад в списъка с житейските ви ценности в сравнение с други ваши стремежи Животът няма да бърза да я реализира. Тя нито ви е нужна нито е важна за вас, защото е някъде на пето или седмо място примерно.

Външно вие правите всякакви усилия, но това не е убедително, тъй като е под нечие влияние или в рамките на поети някога задължения, или на други външни причини. В душата си обаче знаете, че това нещо не ви е необходимо, защото има други, по-важни неща, на които посвещавате времето, вниманието и енергията си. Така че, докато за вас самия не се промени мястото на желаната цел в ценностната ви система, докато не я направите важна и значима  за себе си, тя ще се мярка някъде в далечината, както и преди. А вие ще се задоволите с текущите и по-важните събития.

Сами трябва да решите как да постъпите. Или трябва да приемете декларираната цел като важна и желана за вас и да постъпвате по съответния начин, или да прекратите претенциите към себе си или към Живота поради това, че желанието ви не се осъществява. Признайте си, че  тази цел не е важна за вас и престанете да изразходвате време и  енергия за нея.

Неопределеност на целите

Следващата евентуална причина за блокиране постигането на желания резултат наподобява разгледаните по-горе причини. Тя може да бъде разгледана като неопределеност на целите. Тази ситуация възниква, когато човек може да избира между няколко варианта и не е решил за себе си кой от тях е най-добрият за него: нито един от вариантите няма очевидни предимства пред другите – всичко имат и предимства, и недостатъци, така че е трудно да се направи категоричен избор. Но докато вие самите не направите избора си, Животът няма да се занимава с това, или ще се занимава, но точно по същия начин, както и вие – криво-ляво.

Хората попадат в подобно ситуации, например когато работата им в момента не ги задоволява, но им е трудно да решат точно какво да изберат на мястото на сегашната си работа и нито един от вариантите, които има пред тях не ги привлича.

Как да се справи човек с това? Само по един единствен начин – да направи избора си. Докато вие не знаете какво искате, Животът няма да знае какво да ви предложи. И няма да ви предлага.

Многообразие на целите

Другата причина, поради която постигането на желания резултат може да бъде блокирано, е противоположна на разгледаната по-горе. Тук вече Животът задържа осъществяването на желанието ви, защото не знае кой от множеството ви стремежи трябва да реализира.

В най-обобщен вид подобна причина, водеща до блокиране осъществяването на целта, може да бъде формулирана така: искам наведнъж всичко и много. Целите и желанията ви са много, всичките са горе-долу еднакви по значимост, т.е. маловажни за вас. И Животът не бърза да ги реализира – чака да направите избора си. Както и вие впрочем не правите особени усилия, за да ги осъществите – просто нямате време за тях.

Самият живот ни показва къде грешим

Всичко, за което става дума до този момент, може да бъде обобщено така: ако сте позитивно настроени, но желаната цел не се осъществява, това е начинът, по който Животът ви показва, че целта ви е погрешна. Той сякаш ви казва: “Ей приятелю, не бързай! Накарай мозъка си да поработи и помисли, толкова ли ти трябва резултатът, към който се стремиш така усърдно?”

Но хората обикновено не се замислят над това защо се появява забавянето, а предпочитат да насилват обстоятелствата.

Всичко това може да се промени, ако се вслушате в сигналите, които ви изпраща Животът, и се замислите за причините, поради която осъществяването на желаната цел се забавя. След това коригирайте или формулировката на целта, или стремежите си – и тръгвайте! Разполагате с всичко необходимо, за да стигнете до наистина желания резултат!

Vzeto ot http://internet-biznes.net/biznes-psihologiq/%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D1%82%D1%8A%D0%B6%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B5%D1%89%D0%B0-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D0%B5-%D1%81.html#more-2608


Тагове:   vizualizacia,   pozitivno mislene,   dusha,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: spiritofmyself7
Категория: Лични дневници
Прочетен: 26162
Постинги: 11
Коментари: 7
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930